Tranemo – Svenljunga (22km)

Denna cykelsträcka är till större delen asfalterad, men ca 7 km är hårt packat grus. Helt asfalterad sträcka kan du få genom att välja alternativ väg via länsväg 156, dock har denna mer trafik. 

_DSC8018

När du kommer till Tranemo är det återigen sjöarna som håller dig sällskap. Här cyklar du genom vacker natur med slingriga grusvägar förbi idylliska gårdar och kohagar.

Tranemo

Kommunens huvudort har fått sitt namn efter tranan. Den såväl som andra fåglar kan du skåda vid Tranemosjön som glittrar inbjudande mitt i samhället. Nära sjön och utmed cykelleden ligger också Tranemo kyrka, ett av ortens landmärken med sin ovanliga sexkantiga form och sina sju torn. Här finns det mesta som kan vara värt ett stopp. Mat för hungriga magar, boende för trötta cykelben eller shopping, bad och kulturupplevelser för den som bara vill ta en paus. Cykelleden passerar genom samhället och Turistbyrån finns precis intill om du vill ha ytterligare tips på äventyr.

Byta cykel mot dressin?

Om ni vill göra en avstickare från leden på några kilometer och byta cykel mot dressin så trampa vidare från Tranemo mot Ambjörnarp där dressinen står och väntar.
Besök www.ambjornarp.se för mer information om dressinen.

Uddebo

Här passerar du det lilla samhället med den historiskt intressanta bebyggelsemiljön. Du cyklar förbi allt från pampiga disponentvillor till funktionella arbetsbostäder och egnahemshus, allt inbäddat i en naturskön omgivning. I en av villorna; ”Fritidsgården” ryms idag en utställning om Uddebos historia.

I Uddebo väljer du om du vill fortsätta längs den asfalterade landsvägen eller om du vill ta den kuperade grusvägen (ca 100 höjdmeter). Leden är skyltad till grusvägen.

Paddla mellan Strömsfors och Uddebo

Om du väljer att fortsätta på den asfalterade vägen kommer du komma fram till Strömsfors. Här finns det möjlighet att ta en paus från trampandet en stund så passa på att byt cykel mot kanot och paddla mellan Strömsfors och Uddebo njuta av naturen från vattnet istället.

Är du dessutom sugen på fika eller vill uppleva unik historisk miljö så ta en titt på Strömforsgruppens hemsida innan du beger dig, för att inte missa öppettiderna på Strömsfors bruk, ett måste när du är här!

Bynanders motormuseum

Väljer du att fortsätta längs den skyltade grusvägen över Ullasjö så kommer ni så småningom passera Bynanders motormuseum alldeles intill leden. Detta är ett av Sveriges modernaste motormuseum och utställningen består av ca 60 bilar och över 120 motorcyklar. Här finns även ett trevligt café för den som är hungrig eller fikasugen.

Klovarps Jordgubbsodling

Fyll på energidepåerna med lite naturgodis! Klovarps jordgubbsodling erbjuder självplock om du vill ta med solmogna röda gubbar på färden.

Svenljunga

Unna dig en paus i Svenljunga! Runt det vackra, kullerstensbelagda torget finns de flesta av tätortens affärer. Vill du fylla på energidepåerna så finns det gott om kaféer och restauranger. Varför inte avnjuta en glass alldeles vid Ätrans kant? En annan bra pausaktivitet är att följa kulturleden runt torget och ta del av berättelser och kuriosa kring Svenljunga köpings historia. Och vill du göra något annat än att cykla så finns friskvårdsanläggningen Moga Fritid en kilometer från torget. Här finns kafé, bad, ångbastu och andra fritidsaktiviteter.

David Hultberg- Bynanders

Ladda ner/download PDF