Borås – Ulricehamn (47km)

Hela denna cykelsträcka är asfalterad och bilfri.

Vägen från Borås till Ulricehamn består uteslutande av den banvall som förr i tiden utgjorde grunden till den nu nedlagda järnvägen. Du färdas längs med ängsmarker, åkrar, jordbruksbygd – och många svalkande sjöar, så glöm inte badkläder!

Borås

Här cyklar du till en början i stadsmiljö, men oroa dig inte. Det finns tydliga cykelstråk och cykelbanorna är ofta väl avskilda från trafiken. I Borås och i dess omgivningar har nämligen cyklister hög prioritet! Precis som du redan vet så ger cykling frisk luft i lungorna och är ett utmärkt sätt att arbetspendla. Dessutom är det ett utmärkt sätt att semestra på. I Borås gillar man cyklister, helt enkelt.

När du lämnat Borås kommer du ut på den gamla banvallen som tar dig hela vägen till Ulricehamn, längs med badsjöar, kaféer och upplevelser.

Det finns en och annan backe i höjd med Gånghetser och Lofors – som faktiskt innebar att tågen fick backa och ta sats för att kunna ta sig över förr i tiden. Inte minst när de hala höstlöven låg på rälsen.

Gånghester

Gånghester är en tätort där du kan stanna till och köpa förfriskningar eller ta en fika på ett kafé. Här ligger även skjortfabriken Eton, ett tydligt tecken på att du befinner dig i textilindustrins svenska hjärta.

Dalsjöfors

På vägen passerar du även en kvarndamm med kvarnresterna från Dalsjöfors. Här fanns en kvarn redan på 1700-talet och är en fin plats att stanna och rasta på. 
Inne i Dalsjöfors finns mysiga kaféer som exempelvis Sandells bageri och café.

Väla kursgård

Stanna till på Väla kursgård vid sjön Kleven! Här finns övernattningsmöjligheter för upp till 30 personer. Om ni är minst tio personer i cykelgänget så kan Väla kursgård även öppna upp sin restaurang för er eller bara fixa lite frukost. Ring och förboka!

Älvåkers skafferi

Ett bra ställe att hämta energi på är Älvåkers skafferi. Det ligger vackert inbäddat i grönska precis intill Viskan. Förutom hembakat (ofta närproducerat och ekologiskt) kan du dessutom köpa hantverk och inredning för hem och trädgård. Missa inte deras fikonpaj!

I Nitta samhälle finns en kvarndamm som har iordningställts till en charmig och rofylld rastplats. Och ja – det går utmärkt att bada här också.

Härnasjön

Vid Härnasjön kan du se spåren från en otäck urspårning som skedde 1919, ungefär ett år efter invigningen av järnvägen. För sent upptäcktes att banvallen hade rasat till nästan hälften av sin beredd och loket störtade rakt ner i Härnasjön. Lokföraren omkom tragiskt i samband med detta.

Hökerum

I samhället Hökerum kan du stanna till och titta på Södra Vings kyrka som troligen byggdes i början av 1100-talet. Den har en romersk portal på söderväggen och medeltida målningar i taket. Två tusenåriga gravhällar finns utanför kyrkan. Du hittar även badplatser vid sjön Mogden om det börjar bli dags för ett svalkande dopp.

Vädersholm och Fragranäs

Vid ett näs vid sjön Mogdens södra sida finns ruinerna av Väderholms befästa stormansgård – en borg från 1300- och 1400-talet. Flera borgruiner finns i området. Skälet till det är att Västsverige förr var en orolig gränsbygd mellan svenska Västergötland, danska Halland och norska Bohuslän. Det var här, vid sjön Mogdens östra och södra strand, en av vägarna strålade samman.På Fagranäsområdet finns lämningar av en medeltida stormansgård med två stora borgkullar och ett flertal vallgravar samt lämningar efter byggnader. Området är flera hundra meter långt och enligt medeltidsarkeologer helt unikt. Det finns inte något liknande i Sverige.

Ulricehamn

Här kan man bada i vår fina sjö Åsunden, basta, vila upp sig från en stressig vardag med massage och äta gott med vänner på restaurangen. Ulricehamn har en unik historia, unikt läge och ett unikt kallbadhus. Här är gott att leva.

Precis innan Ulricehamn, vid Åsundens norra strand, ligger Prångens camping. Köp en glass, bada lite eller packa upp ditt tält och gör Ulricehamn by night!

När du cyklar in i Ulricehamn rekommenderar vi ett stopp vid sjökanten. Det tidigare järnvägsområdet har varsamt omvandlats till ett fint område med sjöbodar som har kajakuthyrning, restaurang, kafé. Du kan dessutom hyra cyklar här! Gamla Stationshuset inhyser Turistbyrån, och där får du mer information vad som är på gång just nu.
cykelleden-sjuharads-rundan-ulricehamn

Ladda ner/download PDF